wtorek, 20 października 2015

Zupa borowikowa z łazankami


Zupa borowikowa cieszy się wiernym gronem zwolenników, którzy preferują jej przygotowywanie zarówno na co dzień, jak i od święta. Niewątpliwie stanowi doskonałą alternatywą dla klasycznego barszczu czerwonego z uszkami lub wywaru rybnego podawanego na wigilijny stół.




Składniki                         
-          150 g suszonych borowików
-          marchewka
-          pietruszka
-          seler
-          por
-          cebula
-          liść laurowy
-          ziele angielskie
-          sól i pieprz






Wykonanie
Grzyby zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia. Włoszczyznę myjemy, zalewamy 1,5 litrem wody oraz wywarem z grzybów. Gotujemy na niewielkim ogniu.  Następnie przecedzamy i zabielamy śmietaną.
Zupę borowikową podajemy z łazankami.
Przepis na łazanki
-          1,5 szklanki mąki
-          2 jajka
-          szczypta soli
-          ew. troszkę wody
Mąkę przesiewamy, wbijamy jajka i sól. Zagniatamy. W razie potrzeby, dodajemy wodę. Ciasto musi mieć twardą konsystencję. Cienko wałkujemy, kroimy w kwadraty i zostawiamy do przeschnięcia. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody (2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię), odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz