Zupa borowikowa cieszy się wiernym gronem zwolenników, którzy preferują jej przygotowywanie zarówno na co dzień, jak i od święta. Niewątpliwie stanowi doskonałą alternatywą dla klasycznego barszczu czerwonego z uszkami lub wywaru rybnego podawanego na wigilijny stół.
Składniki
- 150 g suszonych borowików
- marchewka
- pietruszka
- seler
- por
- cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz
Wykonanie
Grzyby zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia. Włoszczyznę myjemy, zalewamy 1,5 litrem wody oraz wywarem z grzybów. Gotujemy na niewielkim ogniu. Następnie przecedzamy i zabielamy śmietaną.
Zupę borowikową podajemy z łazankami.
Przepis na łazanki
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- ew. troszkę wody
Mąkę przesiewamy, wbijamy jajka i sól. Zagniatamy. W razie potrzeby, dodajemy wodę. Ciasto musi mieć twardą konsystencję. Cienko wałkujemy, kroimy w kwadraty i zostawiamy do przeschnięcia. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody (2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię), odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz