sobota, 10 października 2015

Przepis na dietetyczny rosół


Rosół to królowa polskich stołów. Aby jednak przygotować zdrowy, w pełni dietetyczny wywar, warto na bok odrzucić tuszę z kurczaka oraz kostki rosołowe, które przytłumiają jego smak konserwantami, wzmacniaczami smaku i innymi składnikami chemicznymi.
Przygotowanie dietetycznego rosołu nie jest zajęciem skomplikowanym. Dostarczy za to mnóstwo satysfakcji z ugotowania zdrowej, wartościowej zupy dla całej rodziny.




Składniki:
-          0,5 kg piersi z kurczaka
-          marchew
-          pietruszka
-          seler
-          cebula
-          natka pietruszki
-          pół pęczka lubczyku
-          sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:
Mięso myjemy i oczyszczamy z tłuszczu. Obieramy i myjemy warzywa. Cebulę wraz z łupiną opiekamy w piekarniku lub podpiekamy na patelni. Rosół wówczas nabiera wyjątkowego aromatu oraz koloru. Warzywa wraz z mięsem zalewamy wodą, bez doprawiania. Jeśli zbyt szybko dodamy do wywaru sól, zarówno mięso, jak i warzywa nie będą miały możliwości, aby uwolnić posiadane soki.


Przez cały czas gotowania wywaru dbamy o to, aby nie gotował się zbyt gwałtownie. Zapewnimy sobie tym samym jego klarowność oraz esencjonalny smak. Na sam koniec dodajemy lubczyk, pietruszkę, gotujemy jeszcze 20 minut i dodajemy pieprz i sól – ilości według uznania. Podajemy z talarkami ugotowanej marchewki oraz cienkim makaronem.
Dla wzbogacenia dietetycznego charakteru naszego rosołu, można podawać go z dodatkiem makaronu pełnoziarnistego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz