niedziela, 11 października 2015

Zupa cebulowa - krem



Zupa cebulowa wielu osobom kojarzy się z Francją. Choć nie każdy ma możliwość skosztowania jej w jednej z francuskich restauracji, tak przygotować ją samodzielnie w domu może nawet mało wprawny kucharz. To niewątpliwie jedna z tych zup, które zarówno dobrze smakują w codziennej wersji, jak i bardziej wykwintnej. Wbrew pozorom, jej przygotowanie nie stanowi problemu, jest szybkie i mało kosztowne. Ogromna różnorodność dostępnych przepisów sprawia, że możemy wybrać dla siebie taki wariant zupy cebulowej, który najbardziej przypadnie do gustu naszym kubkom smakowym. Gotowana na wodzie lub bulionie drobiowym lub wołowym – decyzja należy do nas.




Składniki:
  • 1 litr bulionu drobioweg
  •   3 duże cebule
  •    masło
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  •  kromki czerstwego chleba razowego
  •   pieprz czarny i sól morska
  •   miseczki chlebowe

Przygotowanie:

  • Do garnka wkładamy liście laurowe, ziele angielskie oraz bulion. Gotujemy.
  • Jak kroić cebulę do zupy? Najlepiej w piórka. Podsmażamy na maśle i dokładamy do bulionu.
  • Z kromek czerstwego chleba wycinamy skórki i kroimy w kostkę. Rumienimy na patelni i dodajemy do gotującej się zupy.
  • Całość gotujemy około 20 minut, aby zgęstniała.
  • Po tym czasie doprawiamy zupę cebulową solą oraz pieprzem.
  • Blendujemy lub przecieramy przez sitko.
  • Ciepłą zupę nalewamy do miseczek chlebowych.
  • Dekorujemy tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz