wtorek, 4 kwietnia 2017

Sajgonki


Przepis na sajgonki nie wygląda na zbyt łatwy. Dlatego wielu początkujących kucharzy rezygnuje z tej potrawy, rozglądając się bardziej za czymś łatwiejszym. A szkoda, bo danie to smakuje całkiem dobrze i ciekawie wygląda.









Składniki:
  • pół cebuli, 
  • 1 marchewka, 
  • pół łyżeczki startego imbiru, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 200 g drobno zmielonego mięsa, 
  • 3 łyżki sosu sojowego, 
  • 2 łyżki sosu rybnego, 
  • po 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki, mięty, szczypiorku, 
  • 150 g ugotowanego makaronu sojowego, 
  • 6 suszonych grzybów mun, 
  • 2 jajka, 
  • 3 opakowania małego papieru ryżowego (25 - 30 sztuk), 
  • olej roślinny.

    Przygotowanie:
  • Na patelni zeszklić cebulę, dodać startą marchewkę, imbir i czosnek. Smażyć przez około minutę. 
  • Dodać mięso i smażyć dalej, aż zmieni kolor na szary. Wlać sos sojowy i rybny. Mieszać od czasu do czasu.
  •  Zestawić z ognia, dodać natkę pietruszki, miętę i szczypior. Do tego dodać posiekany ugotowany makaron ryżowy, posiekany szpinak i ugotowane, posiekane grzyby.
  •  Gdy wszystko zostanie wymieszane i ostudzone, dodać jajko i również wymieszać. 
  • Naleśniki włożyć na kilkanaście sekund do ciepłej wody. 
  • Następnie układając na desce nałożyć farsz i zwinąć tak jak na gołąbki. 
  • Sajgonki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz