Przepis na sajgonki nie wygląda na zbyt łatwy. Dlatego wielu początkujących kucharzy rezygnuje z tej potrawy, rozglądając się bardziej za czymś łatwiejszym. A szkoda, bo danie to smakuje całkiem dobrze i ciekawie wygląda.
Składniki:
- pół cebuli,
- 1 marchewka,
- pół łyżeczki startego imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 g drobno zmielonego mięsa,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- po 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki, mięty, szczypiorku,
- 150 g ugotowanego makaronu sojowego,
- 6 suszonych grzybów mun,
- 2 jajka,
- 3 opakowania małego papieru ryżowego (25 - 30 sztuk),
- olej roślinny.
Przygotowanie: - Na patelni zeszklić cebulę, dodać startą marchewkę, imbir i czosnek. Smażyć przez około minutę.
- Dodać mięso i smażyć dalej, aż zmieni kolor na szary. Wlać sos sojowy i rybny. Mieszać od czasu do czasu.
- Zestawić z ognia, dodać natkę pietruszki, miętę i szczypior. Do tego dodać posiekany ugotowany makaron ryżowy, posiekany szpinak i ugotowane, posiekane grzyby.
- Gdy wszystko zostanie wymieszane i ostudzone, dodać jajko i również wymieszać.
- Naleśniki włożyć na kilkanaście sekund do ciepłej wody.
- Następnie układając na desce nałożyć farsz i zwinąć tak jak na gołąbki.
- Sajgonki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz