czwartek, 11 maja 2017

Ciasto marmurkowe – szybkie i smaczne


Przeglądając w internecie przepisy na ciasta, nie trudno przeoczyć recepturę na ciasto marmurkowe. W końcu to jeden z najszybszych do wykonania wypieków. Poniżej potrzebne składniki i informacje dotyczące sposobu przygotowania.


Niezbędne składniki do przygotowania tego ciasta to:
  •  2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1 szklanka cukru kryształu, 
  • 115 g masła, 
  • 2 jajka, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 2 łyżki kakao.
Przygotowanie:

Do miski należy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, masło, jajka, cukier waniliowy oraz mleko. Wszystko to trzeba zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę, trzeba odlać 3/4 szklanki. Resztę zaś wlać do blachy. To, co pozostało w szklance, należy wymieszać z kakao, a następnie wylać na wierzch białego ciasta, które znajduje się już w blasze. Najlepiej delikatnie połączyć oba ciasta przy użyciu noża, tak by powstał efekt marmuru.
Ciasto powinno się piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez 30-35 minut. Po ostygnięciu ciasto można opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś woli, polać czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz