sobota, 7 stycznia 2017

Przepis na pizzę z salami




Wydaje się, że przepis na pizzę jest niezwykle prosty, a tymczasem okazuje się nieco inaczej. Trzeba przede wszystkim zrobić ciasto w taki sposób, aby wyrosło. W przeciwnym razie cała pizza straci smak i będzie wyłącznie zakalcem, a nie typową pizzą.





Oto składniki, które są potrzebne do jej przygotowania: 


  • 25 g drożdży, 
  • 150 ml ciepłej wody, 
  • 1/2 łyżeczki cukru, 
  • 250 g mąki, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • salami,
  •  pieczarki, 
  • ser. 

Na sos: 
  • przecier pomidorowy, 
  • cukier, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • oregano.

    Przygotowanie:

Ciasto należy wykonać według następującego przepisu. 

  • Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać 2 łyżki mąki i cukier oraz dokładnie wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu przez 10 minut.
  •  Po tym czasie wymieszać przesianą mąkę i sól. Wszystko dokładnie wyrobić wraz z rozczynem. Na koniec dodać oliwę. 
  • Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić na godzinę w misce pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie można zabrać się za sos.
  •  Przecier pomidorowy wymieszać z oregano, cukrem, pieprzem i solą – doprawić do smaku zależnie od indywidualnych upodobań. 
  • Gdy ciasto wyrośnie, uformować pizzę w wybranej formie do pieczenia, posmarować sosem, a następnie nałożyć składniki – starty ser, salami, pieczarki obrane, umyte i pokrojone na plastry.
  • Pizzę powinno się piec w temperaturze 250 stopni C przez około 10 minut. Gdy lekko ostygnie, jest gotowa do zjedzenia. 
Najlepiej smakuje z ulubionym sosem – czosnkowy lub pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz