Smakuje wybornie, pozostawia uczucie sytości i roztacza w domu wyjątkowy aromat. Zupa cebulowa to doskonała propozycja na obiad. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Składniki:
- 900 g cebuli,
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 250 wytrawnego białego wina
- 1 litr bulionu wołowego
- 60 ml brandy, koniaku albo sherry
- świeżo zmielony pieprz czarny oraz sól
Dodatki:
- bagietka, pokrojona na kromki
- 150 g sera, najlepiej grujere
- świeży tymianek
- ząbek czosnkuPrzygotowanie:
- Cebulę obrać, przekroić i posiekać na półplasterki o grubości 1,5-2 mm. W rondlu roztopić masło, wrzucić cebulę i podsmażać przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Czynność kontynuować do czasu, kiedy cebula skarmelizuje się (uzyska odcień mlecznej czekolady).
- Zwiększyć ogień. Następnie wlać wino i gotować przez 3 minuty. Dodać wrzący bulion i gotować przez około 30 minut.
- Zupę doprawić solą, pieprzem. Na koniec dodać brandy i całość jeszcze chwilę pogotować
- W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Kratkę ustawiamy na poziom wyższy niż środkowa. Bagietkę pokroić na kromki, opiec w tosterze i natrzeć ząbkiem czosnku.
- Do żaroodpornych miseczek wlać gorącą zupę i przykryć grzankami. Posypać tartym serem i posypać tymiankiem – wedle uznania. Zapiekać przez około 5 minut, aż ser całkowicie się rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz