czwartek, 21 stycznia 2016

Zupa francuska zapiekana z grzankami i serem


Smakuje wybornie, pozostawia uczucie sytości i roztacza w domu wyjątkowy aromat. Zupa cebulowa to doskonała propozycja na obiad. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.





Składniki:
-          900 g cebuli,
-          2 łyżki oliwy
-          2 łyżki masła
-          250 wytrawnego białego wina
-          1 litr bulionu wołowego
-          60 ml brandy, koniaku albo sherry
-          świeżo zmielony pieprz czarny oraz sól
Dodatki:
  • bagietka, pokrojona na kromki
  • 150 g sera, najlepiej grujere
  • świeży tymianek
  • ząbek czosnku

    Przygotowanie:
    1. Cebulę obrać, przekroić i posiekać na półplasterki o grubości 1,5-2 mm. W rondlu roztopić masło, wrzucić cebulę i podsmażać przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Czynność kontynuować do czasu, kiedy cebula skarmelizuje się (uzyska odcień mlecznej czekolady).
    2. Zwiększyć ogień. Następnie wlać wino i gotować przez 3 minuty. Dodać wrzący bulion i gotować przez około 30 minut.
    3. Zupę doprawić solą, pieprzem. Na koniec dodać brandy i całość jeszcze chwilę pogotować
    4. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Kratkę ustawiamy na poziom wyższy niż środkowa. Bagietkę pokroić na kromki, opiec w tosterze i natrzeć ząbkiem czosnku.
    5. Do żaroodpornych miseczek wlać gorącą zupę i przykryć grzankami. Posypać tartym serem i posypać tymiankiem – wedle uznania. Zapiekać przez około 5 minut, aż ser całkowicie się rozpuści.
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz