czwartek, 17 marca 2016

Przepis na idealny rosół



Rosół to niewątpliwie królowa wszystkich zup. Dobrze przygotowany nie tylko świetnie smakuje, ale również stanowi doskonałą bazę do innych potraw. Jednak jego przygotowanie wymaga nie tylko pewnych umiejętności kulinarnych, ale również czasu. Warto zatem wiedzieć, jak zabrać się do ugotowania zupy, która zadowoli kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Składniki:
-          woda, najlepiej filtrowana
-          kilogram porcji rosołowej
-          szyja z indyka
-          kawałek wołowiny: 200-300 gram w zależności od preferencji
-          2 marchewki
-          korzeń pietruszki
-          kawałek selera
-          mały por
-          kawałek kapusty włoskiej
-          cebula z łupką
-          3 liście laurowe
-          pięć ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
-          sól
-          natka pietruszki


Przygotowanie:
Rosół to taki rodzaj zupy, której przygotowanie zajmuje sporo czasu. Podstawową zasadą bowiem jest fakt, że nie można dopuścić do gwałtownego gotowania. W przeciwnym razie straci na klarowności.
W pierwszej kolejności wrzucany umyte wcześniej mięso do garnka z zimną wodą i rozpoczynamy gotowanie. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień tak, aby wywar jedynie delikatnie „mrugał”. Potem wrzucamy włoszczyznę.
Następnie uzupełniamy nasz rosół o przyprawy i gotujemy 2-3 godziny, co jakiś czas sprawdzając, czy wywar nie gotuje się za mocno.
Na koniec przecedzamy. Podajemy z cienkim makaronem i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz