Jesień cieszy nas sezonem grzybowym. Postarajmy się zatem nazbierać ich jak najwięcej, aby na ich bazie przygotować smaczne, aromatyczne potrawy. Jedną z nich jest niewątpliwie zupa borowikowa, która zarówno wybornie smakuje przyrządzana z grzybów suszonych, co świeżych.
Składniki
- garść suszonych grzybów – podgrzybków, prawdziwków
- 0,5 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki oleju roślinnego
- łyżka masła
- 0,5 pietruszki
- marchew, pokrojona w plastry
- 2 średniej wielkości ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 4 łyżki gęstej śmietany 18 %
- świeżo mielony czarny pieprz oraz sól morska
- łyżeczka tymianku: świeżego lub suszonego
- 3 ziarna ziela angielskiego i liści laurowych
Przygotowanie
1. Dzień wcześniej płuczemy grzyby pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc.
2. Następnego dnia przelewamy na sitko, odsączamy. Wody z moczonych grzybów nie wylewamy.
3. Na suchą patelnię wsypujemy grzyby i podgrzewamy. Dolewamy oleju i podsmażamy. Dokładamy cebulę z masłem. Całość smażymy przez około 5 minut. Doprawiamy według uznania.
4. Średniej wielkości garnek zalewamy do połowy wodą, solimy i zagotowujemy. Dodajemy pietruszkę, marchewkę i gotujemy około 5 minut. Dodajemy ziemniaki oraz przyprawy: pieprz, ziele angielskie i tymianek. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. W połowie gotowania dolewamy wodę, w jakiej moczyły się grzyby oraz suszone grzyby. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy.
5. Całość zabielamy śmietaną. Nie gotujemy ponownie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz