czwartek, 25 sierpnia 2016

Zupa borowikowa z ziemniakami



Jesień cieszy nas sezonem grzybowym. Postarajmy się zatem nazbierać ich jak najwięcej, aby na ich bazie przygotować smaczne, aromatyczne potrawy. Jedną z nich jest niewątpliwie zupa borowikowa, która zarówno wybornie smakuje przyrządzana z grzybów suszonych, co świeżych.













Składniki
-          garść suszonych grzybów – podgrzybków, prawdziwków
-          0,5 cebuli, pokrojonej w kostkę
-          3 łyżki oleju roślinnego
-          łyżka masła
-          0,5 pietruszki
-          marchew, pokrojona w plastry
-          2 średniej wielkości ziemniaki, pokrojone w kostkę
-          4 łyżki gęstej śmietany 18 %
-          świeżo mielony czarny pieprz oraz sól morska
-          łyżeczka tymianku: świeżego lub suszonego
-          3 ziarna ziela angielskiego i liści laurowych







Przygotowanie
1.   Dzień wcześniej płuczemy grzyby pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc.
2.   Następnego dnia przelewamy na sitko, odsączamy. Wody z moczonych grzybów nie wylewamy.
3.   Na suchą patelnię wsypujemy grzyby i podgrzewamy. Dolewamy oleju i podsmażamy. Dokładamy cebulę z masłem. Całość smażymy przez około 5 minut. Doprawiamy według uznania.
4.   Średniej wielkości garnek zalewamy do połowy wodą, solimy i zagotowujemy. Dodajemy pietruszkę, marchewkę i gotujemy około 5 minut. Dodajemy ziemniaki oraz przyprawy: pieprz, ziele angielskie i tymianek. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. W połowie gotowania dolewamy wodę, w jakiej moczyły się grzyby oraz suszone grzyby. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy.
5.   Całość zabielamy śmietaną. Nie gotujemy ponownie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz