czwartek, 13 października 2016

Zupa borowikowa



Nie ulega wątpliwości, że zupa borowikowa przygotowana ze świeżych grzybów w sezonie grzybowym to najlepsze, co możemy uzyskać z leśnych darów. Unikatowy smak i aromat wypełniający nasze mieszkania przywoła skojarzenia leśnej wyprawy z koszykiem pełnych grzybów.








Składniki:
-          0,5 kg świeżych grzybów – prawdziwków
-          1,5 litra rosołu
-          3 marchewki
-          2 pietruszki
-          cebula
-          kawałek selera
-          szklanka gęstej śmietany 18 %
-          2 liście laurowe
-          2 ziarna ziela angielskiego
-          pieprz czarny, ziołowy i świeżo mielona sól
-          natka pietruszki





Przygotowanie:
Grzyby płuczemy, usuwamy zanieczyszczenia i kroimy na dowolnie wybraną wielkość. Zalewamy wodą tak, aby w całości pokryła grzyby i gotujemy z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i dodatkiem soli. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy do wywaru z grzybami.
Do klarownego rosołu wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler – gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy grzybowy wywar, doprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym i solą – wedle uznania. Zabielamy śmietaną, dodając posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z makaronem.
Aby zupa borowikowa przybrała jeszcze intensywniejszy smak, można wzbogacić ją trzema łyżkami zupy grzybowej w proszku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz