
Składniki:
- 800 g dyni,
- 250 g ziemniaków,
- 25 g masła,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1 pomidor,
- 1 i 1/2 szklanki bulionu,
- 1 szklanka mleka.
Przygotowanie:
Przygotowanie jest bardzo proste, podobnie jak w przypadku wszystkich innych kremów.
- Trzeba obrać dynię, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
- To samo zrobić z ziemniakami.
- W garnku zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, a także czosnek.
- Do tego dodać dynię oraz ziemniaki, a następnie posolić, wsypać kurkumę i imbir. Wszystko należy smażyć przez około 5 minut ciągle mieszając.
- Po tym czasie zalać bulionem, przykryć pokrywką i zagotować.
- Od momentu zagotowania się, gotować pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.
- W tym czasie można zabrać się za pomidora, którego trzeba obrać, usunąć z niego pestki i pokrojonego w kostkę dodać do zupy.
- Po dodaniu wystarczy gotować jeszcze przez 5 minut, by za chwilę zmiksować wszystko blenderem z dodatkiem mleka.
Tak przygotowany krem jest już gotowy do spożycia. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz