Oto składniki, które są potrzebne do jej przygotowania:
- 25 g drożdży,
- 150 ml ciepłej wody,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 250 g mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oliwy,
- salami,
- pieczarki,
- ser.
- przecier pomidorowy,
- cukier,
- sól,
- pieprz,
- oregano.
Przygotowanie:
Ciasto należy wykonać według następującego przepisu.
- Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać 2 łyżki mąki i cukier oraz dokładnie wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu przez 10 minut.
- Po tym czasie wymieszać przesianą mąkę i sól. Wszystko dokładnie wyrobić wraz z rozczynem. Na koniec dodać oliwę.
- Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić na godzinę w misce pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie można zabrać się za sos.
- Przecier pomidorowy wymieszać z oregano, cukrem, pieprzem i solą – doprawić do smaku zależnie od indywidualnych upodobań.
- Gdy ciasto wyrośnie, uformować pizzę w wybranej formie do pieczenia, posmarować sosem, a następnie nałożyć składniki – starty ser, salami, pieczarki obrane, umyte i pokrojone na plastry.
- Pizzę powinno się piec w temperaturze 250 stopni C przez około 10 minut. Gdy lekko ostygnie, jest gotowa do zjedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz