Przeglądając w internecie przepisy na ciasta, nie trudno przeoczyć recepturę na ciasto marmurkowe. W końcu to jeden z najszybszych do wykonania wypieków. Poniżej potrzebne składniki i informacje dotyczące sposobu przygotowania.
Niezbędne składniki do przygotowania tego ciasta to:
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 115 g masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki kakao.
Przygotowanie:
Do miski należy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, masło, jajka, cukier waniliowy oraz mleko. Wszystko to trzeba zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę, trzeba odlać 3/4 szklanki. Resztę zaś wlać do blachy. To, co pozostało w szklance, należy wymieszać z kakao, a następnie wylać na wierzch białego ciasta, które znajduje się już w blasze. Najlepiej delikatnie połączyć oba ciasta przy użyciu noża, tak by powstał efekt marmuru.
Ciasto powinno się piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez 30-35 minut. Po ostygnięciu ciasto można opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś woli, polać czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz